Празнична кухня за 3-ти март

3-mart

Трети март

Трети март. Най-светлия и български празник, който се празнува вече повече от 100 години не само по-площади с утвърдилите се войнишки паради, но и на маса с приятели. През миналите години, въпреки, че деня е неработен, много хора бяха принудени от своите работодатели да работят, докато тази година държавата се погрижи да се съберът четири чудесни дни за почивка, в които можем да се отпуснем пък и да обърнем внимание на българската кухня, защото все пак това е български празник.  Ако на трети март не празнуваме с българска празнична кухня, просто не знам защо се наричаме българи и се приобщаваме към тази нация.

Добро впечатление ми направи и менюто на всички ресторанти, които в началото на март, още за Баба Марта, започнаха да предлагат български ястия и кулинарни рецепти, характерни за страната ни. Така, че моля ви българи празнувайте с български кулинарни рецепти на масата си. Възрожденските градове, като център на българщината наблягат основно, разбира се на български ястия. Карлово, Калофер и къде ли още не къкрят бопче, правят баница и пият люта ракия, готвейки се за празника. Очакваме и традиционните предавания по телевизията със семейства, които ще обеснят как празнуват те празника, но най-важното е да запазим българския си дух и да обичаме родината. Нека поне на този празник да бъдем заедно.

Наздраве Българи и честит праник !