h1

Гратен с домати и тиквички

септември 23, 2008

Това късно-лятно ястие е вдъхновено от Мат и неговите хапки, става много бързо и лесно, адски вкусно е особено с летните домати, чийто слънчев вкус за съжаление не може да бъде повторен от хибридите, които си купуваме през зимата. Естествено, в началото мисълта за огретен ме накара да набръчкам нос, защото си представих безформена маса от картофи, яйца и още нещо (наистина не знам какво), но Крис се постара да ме убеди, че това няма да е като „онова“. И не беше, факт. Поради това и реших да кръстя нашето произведение гратен, а другата причина е, че и аз, като г-н Хобита съм отявлен франкофон и предпочитам да запазвам оригиналния правопис и правоговор (освен това, au gratin е готварска техника, а не име на ястие).

Гратенът (gratin, от gratter фр. стържа) съществува в безброй разновидности, които са обединени под знака на хрупкава коричка от настъргано сирене, а за нашия ще ни трябват следните продукти:

4 средни домата
2 средни тиквички
чаша и половина настъргано твърдо сирене, 2 вида, например пармезан + още едно
средна главичка лук
зехтин
пипер смес и други подправки
сол евентуално

Лукът се нарязва на ситно и се сотира в много малко зехтин и вода, докато стане прозрачен. Нарязваме на тънки кръгчета тиквичките и доматите.

За този гратен използвахме пармезан и още един вид, малко по-меко сирене, но пекорино плюс еменал или гауда също е много добър вариант. И двете сирена се настъргват на ситното ренде (ако няма такова специално за пармезан), докато общото количество достигне около една и половина чаена чаша.

В тавичка се застила хартия за печене, която много леко се намаслява със зехтин. След това започва голямото редене – тиквички, домати, лук, сирене, подправки и така в същата последователност, докато не свършат продуктите. Сол може и да не се слага, тъй като в сирената има достатъчно. Най-отгоре се нареждат останалите домати и се покрива с настърганото сирене. Пече се на среден огън, като тавичката може да се покрие с фолио, което да се махне накрая или фурната да се остави известно време само отдолу, а после да се засили и отгоре, за да се получи прочутат хрупкава коричка. Voila.

23 коментара

  1. А вие откъде си купувате летни домати със слънчев вкус ПРЕЗ ЛЯТОТО, щото аз съм установила, че в София вече това отдавна е мисия невъзможна. Лято, зима – все едни и същи пластмасови боклуци продават на пазара. Ако някой знае сигурен източник, моля да сподели. Готова съм да плащам теглото им в злато :).


  2. От бабите, които гравитират около Славейков. Иначе от село. Няма друг начин вече.


  3. Мммм, фантазия….
    Този уикенд съм на гости на мама и тате в провинцията и ще им обера градината :)


  4. Леле, завиждам, че има какво да обереш!


  5. gratiner ;)


  6. Gratiner – passer un plat au four afin que se forme en surface une mince crôute dorée :)
    Което постигнахме + не точно гратинираните домати :)


  7. Страхотни сте! Днес сготвих за вечеря този вкусен гратен. Хареса се дори на моят приятел Вальо, който по принцип се мръщи на тиквички. За нашия вкус бих добавила чесън и мащерка. Браво! Браво!


  8. Аз затова писах и „други подправки“ :) Вариациите са безбройни и за всеки вкус. Радвам се, че е харесало и на Вальо!


  9. http://www.gratindauphinois.com/recettes/recettes.php?mode=86

    Men puk tva mi haresva


  10. No i vashiat gratin bih opitala miss noj i mister vilichka!


  11. Момичета :) Не е ли време за нова хубавинка ;)


  12. Разбира се :) Просто трудно насмогваме с работа, командировки и други задължения, но се стараем :)


  13. аз за гратинер-то писах, за да оправите горе (като отявлени франкофони) ;)
    гратер е по-скоро чеша (и сърбя) и на английски стържа :)
    а râper е за сирене думата


  14. Е, според Френската Академия етимологията на gratin е от gratter, а gratiner пък съответно произлиза от gratin, но какво пък :)

    http://www.mediadico.com/dictionnaire/definition/Gratin/1

    http://www.mediadico.com/dictionnaire/definition/Gratiner/1

    Synonymes de GRATTER :
    1/ frotter: racler, râper, poncer, limer, effacer, enlever.
    Synonymes de RAPER :
    gratter, pulvériser, racler.

    Voila :)


  15. bravo momicheta shte eksperimentiram utre tozi kulinaristichen shediovar no mislia da metna i niakolko shaibi patladzhan i bamia??kakvo li shte se poluchi ?


  16. Ами ще се получи вкусно със сигурност! :)


  17. Ауууу много вкусно. Опитахме го, само че с три вида сирене – грюер, пармезан и някакво „Родопчанка“ на Родопа милк, недовтасал грюер бих го нарекъл.


  18. Ммм, а твоята комбинация как ми звучи…


  19. evalarka momicheta tazi kulinaristichna fantazia stana mnogo po dobra ot tova koeto ochakvah..no napravih slednoto ..red parmigiano ..red fontina val d’Aosta ..i na finala …………iznenada iznenada …feta…ponezhe tuka niamame bg-bialo salamureno sirene no spored men tazi feta makar i ot grcia beshe ne po losha ot beloto salmureno sirence..mezhdu drugoto slozhih i niakolko sajbi pitlidzan i (ponezhe veche e gototvo i stava za konsumacia)1 chasha zlev sok(kiselo zele) ..s cherven vincok (koj kakvoto pie) beshe napravo smyrt..mersi momicheta za receptata..p.s. kakva vi e kamerata ? ¿ snimkite izglezhdat nogo dobre..cheers®


  20. тази хартия за печене е чууудна! малко го обърках това ястие или доста вода остана от доматите, но пъч печените резенчета домати върху хартия са страхотни. Започвам масова употреба на хартията!


  21. откритието на тази хартия беше преломно в кулинарната ми кариера :) понякога зеленчуците пускат много вода, ама какво да се прави. поне става много вкусен сос.


  22. bruno, мерси! :) камерата е canon rebel xti (400D) с китов обектив (засега, хехе).


  23. Ах, чудесна рецепт! Чудесни снимки, които не зависят от камерата, а от душата и тъпрението на фотографиращата, прелестни са.
    Мусаката я приготвихме у дома с много желание и се получи вкусно и ароматно. А по-горната кулинарка която е смесила три вида сирена с пармезан и още две немай не е постъпила много кулинаристично, макар и въпрос на вкус. Да ви е сладичко на всички!



Вашият коментар