София. Нетипични продукти можe да дефилират на българската трапеза по Коледа. Куп нашенци се изсипаха на гурме салона в хотел "Радисън", където бяха представени наши продукти, правени по стари рецепти, като еленски бут от черно прасе, крокмач от овче мляко, зелено сирене от Черни Вит.
"Еленският бут е заблуда номер едно за нашия потребител, защото той се прави от свинско край град Елена. Продуктът става най-добър, когато черните прасета се отглеждат щастливо на полусвободна паша и хапват жълъди. Те променят много химията на месото - то става по-вкусно, подобрява холестерола", сподели за агенция Стандарт Нюз илюстраторът на еленския бут на гурме салона Георги Горгиев. Първоначално бутът се зарива със сол за 15-20 дни, след това се изкарва на прохлада и става сурово-сушен продукт. "От 10 г. тренираме с този бут. И се стремим от храна да го направим деликатес", категоричен е Георгиев.
Хит на гурме салона стана и продуктът крокмач, който е нещо като кисело мляко. Той се прави от Валери Нешов, който издирва стари български рецепти. "Приготвя се от овче пастьоризирано мляко в периода 1 август - 15 октомври от землището в с. Ракита. Вари се на водна баня, осолява се и се оставя да зрее на 7-12 градуса. Налива се в стерилизирани съдове, може и глинени делви", обяснява рецептата си Нешов.
Нашенците опитаха и от личната рецепта на майстор-готвача Петър Михалчев - салата от змиорки с три вида водорасли. "Змиорката се изпича на барбекю и се поръсва със сос унаги. Слага се микс от три вида водорасли - бели, зелени и червени", повдигна завесата Михалчев. Той почерпи и с домашно пушен паламуд със слама от праз и чипс от чесън.
Вижте всички актуални новини от Standartnews.com