Пикантни банички с пълнеж от картофи, грах и лук.

Необходими продукти за 4 порции:

300 г картофи, обелени и нарязани на малки хапки
100 г замразен грах
2 ч.л олио
1-2 ч.л къри паста
1 глава лук, нарязана на кръгчета
1 ч.л семена от черен синап
сокът от 1/2 лимон
шепа листа от магданоз, накълцани
400 г многолистно тесто

Начин на приготвяне:

1. Сложете картофите в кипяща вода и ги сварете за 8-10 мин, докато омекнат, а 1 мин преди края добавете и граха. Отцедете и оставете настрана.

2. Междувременно загрейте олиото и запържете лука, докато омекне и започне да потъмнява. Добавете къри пастата и синапа и пържете още няколко мин, докато семената започнат да отделят аромата си. Прибавете картофите и граха и разбъркайте, като внимавате да не ги намачкате. Добавете лимоновия сок и магданоза и оставете плънката да изстива.

3. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Развийте тестото върху набрашнена повърхност и го разточете във формата на квадрат. Разделете го на 4 квадрата, всеки от които срежете на два дълги правоъгълника. Поставете 4 от тях в плитка тава, намажете краищата им с разбитото яйце и поставете върху всеки по ј от плънката.

Покрийте с останалите 4 правоъгълника и стиснете ръбовете, за да се запечатат. Намажете с още яйце и печете 20 мин до златисто. Ако ги готвите замразени, печете 30 мин.

Поднесете баничките със зелена салата. Източник: goodfood.bg