Никулден – поверия за благополучие и идеи за празника

Тъй като наближава Никулден – 6-ти декември – Ден на банкера, Ден на търговеца, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя, се постарахме да подберем за Вас полезна и интересна информация относно празника, както и няколко вкусни рецепти и идеи как да отбележите повода подобаващо 🙂
Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.
По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.
Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно-родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.
Рецепти за трапезата за Никулден:
Пълнен шаран с бяло вино и чесън

Продукти:
1,5 кг  шаран
400 гр дребна риба
1 чаша сухо бяло вино
80 мл  зехтин
млян черен пипер
2 дафинови лист
4 скилидки стар чесън
1/2 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилника

Отделно в сгорещената мазнина се задушава нарязания на ситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус

Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива

Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.

Шаран по селски

Продукти:
1,5 кг  шаран
4-5 глави стар лук
80 гр  ориз
80 мл  олио
2 ч.л.  червен пипер

Начин на приготвяне:
В сгорещената мазнина се задушава на слаб огън ситно нарязания лук

След получаване на златисто оцветяване, при непрекъснато бъркане, се прибавят почистения, измит и отцеден ориз, червения пипер и солта

Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.) и след 5-6 минути се изсипват в тавичка

В средата се поставя изчистения, измит и отцеден шаран, посолен от вътрешната страна

Пече се в умерена фурна до готовност.

Шаран в гювече

Продукти:
2 кг  шаран
1 кг  стар лук
1 кг  домати
200 гр  червени пиперки и 1 зелена
60 гр  чисто масло
250 мл  сухо бяло винп
30 мл  винен оцет
200 мл  олио
2 връзки пресен магданоз
1 ч.л.  риган
чубрица

Начин на приготвяне:

Изчистения, измит и подсушен шаран се нарязва на парчета по 100-на грама всяко.

Зеленчуците се нарязват на ситно

В гювечето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките

Най-отгоре се слагат маслото, оцета и виното

Гювечето се захлюпва и се слага в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30 мин.

След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и в него не се добавя нищо

При такова продължително варене-печене на слаб огън се получава изключително пикантен сос, а костите на рибата напълно омекват.

Шаран в тесто

Продукти:
1 кд  шаран
100 гр  стар лук
250 гр  печени орехови ядки
400 гр  брашно ( ако предпочитате, можете да използвате и диетично)
200 мл  олио
1/2 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:
От брашното, хладка вода и малко сол се приготвя тесто, което се разточва на дебел лист

Лукът се нарязва на тънки резенчета и се задушава в мазнината до омекване

Отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус

Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист

Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна.

Ястието се поднася топло.
Пълнен шаран с орехови ядки

Продукти:
1,5 кг  шаран
170 гр печени орехови ядки
60 мл  олио
600 гр стар лук
350 гр  домати
20 мл  доматено пюре
1/2 лимон
1/2 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън

За плънката се запържва лука, нарязан на шайбички, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус

Сместа се залива с 250 мл топла вода и се оставя да поври

Шаранът се пълни с плънката, като се оставя малко от нея

В тава се разстила останалата плънка,а върху нея се слага шарана, като  отстрани се нареждат резенчета лимон

Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса)около 40 минути.
Поднася се наръсено със ситно нарязан магданоз.

А ако не обичате шаран, ви предлагаме три вкусни рецепти с пъстърва:
Пъстърва с гъби

1,5кг пъстърва
200г пресни гъби
65г краве масло
1 ч.ч. бяло вино
връзка пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус

Измитите и отцедени риби се поръсват със сол и черен пипер. Нареждат се в намазана с масло тавичка. Около тях се слагат гъбите, нарязани на филийки, поръсва се с магданоз, залива се с виното и разтопеното масло. Пече се 20-30 минути във фурна.

Пъстърва във фолио на скара

1,5 кг пъстърва
1 супена лъжица олио
2 глави лук ( може да използвате и пресен )
1 връзка копър
1 лимон
1 супена лъжица лимонов сок
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте със студена вода пъстървите. Подсушете ги отвън и отвътре.

Напръскайте ги с лимоновия сок и леко ги посолете.

Намажете с олио 4 листа алуминиево фолио.

Измийте копъра и го изтръскайте хубаво от водата. Нарежете го на ситно. Обелете лука, нарежете го на дребно и го разбъркайте с копъра.

Напълнете пъстървите със сместа и ги затворете.

Сложете рибите върху парчетата фолио.

Съединете краищата на фолиото и ги завийте на плътни пакети.

Печете на скарата по 15 мин. от всяка страна.

Сложете пъстървите в чиниите и ги украсете с резенчета лимон.

Пъстърва с бадеми

4 бр. пъстърва (средно големи), 120 г масло, 50г настъргани печени бадеми, 4 с.л. лимонов сок, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, преситено брашно (за овалване), резенчета лимон.

Начин на приготвяне:

Измийте рибата и я подсушете с кухненска хартия. С помощта на нож или ножица отстранете всички перки по нея. Оваляйте я в брашно.

Загрейте в тиган половината масло и запържете рибата от двете страни, докато цветът й стане златистокафяв . Махнете я от огъня и я поставете в подходяща за сервиране чиния или плато. Покрийте старателно с фолио.

Загрейте останалото масло и сложете бадемите в него. Запържете ги докато придобият златист цвят, след което добавете лимоновия сок и магданоза. Овкусете със сол и черен пипер.

Посипете лимоновия сок и бадемите върху пъстървата и гарнирайте с резенчета лимон отстрани.

За гранитура можете да добавите и картофи соте.

Вкусна пита за Никулден
Продукти: 1кг брашно, 300г прясно мляко, 10г мая, 1 лъжичка захар, бучка масло, щипка сол
Маята се разтваря в малко хладка вода, брашно, захар и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. В брашното предварително трябва да сте добавили солта. Прибавя се леко затопленото мляко, докато се получи тесто, което се омесва добре и от него се оформя пита, която се слага в намазана с масло тава. След като втаса, питата се поръсва със ситно нарязани орехови и бадемови ядки и се пече в умерена фурна. Малко преди края на печенето се поръсва с леко подсладена вода с мед и се допича.
Зрял фасул с булгур
Продукти: 500г фасул, 100г булгур, 1 пакетче краве масло, 2 моркова, лук, домати, джоджен, магданоз, сол
Фасулът се накисва от вечерта. На другия ден се вари на тих огън заедно с нарязаните морковии лука. След 30 минути се прибавят доматите. Булгурът се запържва отделно в маслото, след което се изсипва в тава. Към него се прибавя фасулът с част от водата, в която се е варил. Пече се в силно загрята фурна около 25 мин. Преди поднасяне се наръсва с магданоз, нарязан на ситно зелен лук и червен пипер.
И идва ред на питиетата…
Тъй като шаранът е мазна риба се съчетава най-добре със сухи и ароматни бели вина, като: Гевюрцтраминер, Траминер, Мускат, Ризлинг, Вьоние, Паломино, Токай Пино Гри.
Тези вина имат богат вкус с аромати на ядки, зърнени култури и леки плодови нюанси, и са най-доброто питие, като акомпанимент към трапезата за Никулден.
Ако сме поканени на гости на Никулден, какво да подарим?
Най-доброто решение е да поднесете кошница с бутилка вино, ядки и сушени плодове. Аранжирайте я по Ваш вкус, добавете картичка с пожелания и със сигурност ще нашравите добро впечатление на домакините
Ние от БеллаДонна Ви казваме Наздраве и Ви пожелаваме щастливо изкарване на празника! 🙂

И още:


Годишен хороскоп 2010

Как да си направим ЖИВА ВОДА

Тайната на прекрасната кожа

Трикове в гримирането. Как да прикрием неприятните дефекти с помощта на грима.

Грижи за кожата през зимата

Законите на съблазняването

Как се връзва мъжка вратовръзка?

Кои са най-еротичните и въздействащи аромати?

Първия Български Бутон за споделяне