РЕГИСТРАЦИЯ НА ПУНКТОВЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ И ПРЕРАБОТКА НА ГЪБИ, ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ДР.


English: Forest fruits (Daphne mezereum) in Bu...

Пунктовете за изкупуване и обектите за преработка на гъби, плодове и зеленчуци и др. (диворастящи, горски, култивирани и биологично отглеждани продукти) за съхранение и продажба на храни следва да се регистрират по Закона за храните.

С процедурата може да се запознаете тук РЕГИСТРАЦИЯ

Изкупвателни пунктове – извършващи само изкупуване на диворастящи гъби и горски плодове и тяхното транспортиране до обект за производство или търговия, без да са променени основните характеристики на продуктите:

  • Собствениците на фирми и еднолични търговци, които извършват изкупуване на диворастящи гъби и горски плодове подават заявления до ОДБХ за регистрация по реда на чл. 12 от Закона за храните.
  • Добиването на култивираните гъби „Печурка“ и „Кладница“ във ферми-гъбарници, също подлежи на регистрация по реда на чл. 12 от Закона за храните.

Обекти, извършващи преработка на горски плодове, диворастящи и култивирани гъби, плодове, зеленчуци и др.:

  • Собственици на фирми подават заявление до ОДБХ, като изрично посочват дейностите, които ще се извършват в обекта – доставка, преработване – включително сортиране, сушене, нарязване, опаковане, охлаждане, замразяване, бланширане и др. процеси.

За обектите, които не отговарят на нормативните изисквания ще се връчват предписания с разумни срокове за отстраняване на несъответствията.

На обектите, които не са отстранили несъответствията и не отговарят на нормативните изисквания, ще бъдат връчени заповеди за спиране на дейността им или на част от дейността, до привеждането им в съответствие със законодателството.

Обектите ще бъдат вписвани в Националния регистър, раздел Храни от неживотински произход, група 02, „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“.

С настъпването на новия сезон контрола от органите на БАБХ ще бъде засилен, включително и чрез налагане на глоби и имуществени санкции при установяване на нарушения на действащото законодателство в областта на храните.

За повече информация, подготовка на обекта и за изготвяне на необходимата документация за регистрация – ТД, система за самоконтрол и НАССР система, се свържете с нас, на посочената контактна информация.

За изготвяне на оферта, моля изпратете писмо и посочете данни за обекта – вид на обекта, местоположение, налична документация за обекта, осъществявани дейности, видове произвеждани продукти, брой персонал.

Запознайте се с предлаганите от нас възможности:

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на ДОКУМЕНТАЦИЯ, РЕГИСТРАЦИЯ и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to РЕГИСТРАЦИЯ НА ПУНКТОВЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ И ПРЕРАБОТКА НА ГЪБИ, ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ДР.

  1. Kolini каза:

    Супер полезен сайт.

    Liked by 1 person

  2. Здравейте ,
    Имаме инвестиционно намерение да открием пункт за изкупуване на диворастящи,култивирани гъби и билки.Имаме свободни помещения,но можем да купим или да наемем,ако не отговарят на изискванията други.Също така може да открием и нова фирма за тази дейност,ако е нужно,защото нашата основна фирмена дейност е друга.
    Въпросите ни са следните :
    1.Можем ли да получим от Вас списък с изисквания към помещенията за пункт? -За да преценим дали ще ползваме наши или ще ползваме други помещения?
    2.Каква е ориентировъчната цена на Вашата фирма за изготвяне на документация за този пункт?Какъв е характера и какво включва вашата услуга?
    3.Можем ли да участваме в евро програми свързани с преработка на растителни продукти с откриването на този пункт или трябва да сме го узаконили и тогава да участваме,ако решим да си изградим плюсова камера за съхранение на гъбите,шоково замразяване,пакетиране ,което е следващата стъпка от нашето инвестиционно намерение?

    С уважение
    Инж. Снежана Йорданова
    ИЗОСОФТ ЕООД
    +359895522916
    skype lady-44

    Харесвам

  3. изкупува те ли гъби Кладница и на каква цена ?

    Харесвам

  4. регистрация на фирма каза:

    много полезна и интересна информация – това е хубава възможност за много хора да се занимават с нещо по-различно и нещо което да ги изпълва и да бъдат непресъснато в допир със здравословна храна

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.