Лакирана ганодерма

Лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum).

Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst.
семейство Ganodermataceae

У нас Лакирана ганодерма, Лъскава ганодерма, „Рейши“, „Линг жи“. (Последните две имена са чужди и се отнасят за близък вид, който не се среща в България.)

По света Lacquered bracket (английски), Glanzender lackporling (немски), Polypore lucide (френски), Трутовик лакированный (руски).

Шапка Плочковидна или бъбрековидна, но понякога неразвита и трудно разграничена от пънчето. Повърхността е гладка и блестяща, с вид на лакирана. Виждат се множество бразди подредени концентрично. Оцветяването е бяло, жълто, оранжево, червено до тъмночервено, като едновременно могат да присъстват няколко цвята. По младите плодни тела са оцветени светло, докато поостарелите са обикновено по-тъмни и едноцветни. Лакираната повърхността може да е скрита под покритие от ръждиви спори. Ръбът е удебелен. Диаметър до 10 cm.

Пънче Цилиндрично, но неравномерно. Тъмночервено или кафяво, лъскаво, ексцентрично разположено спрямо шапката. Височина до 12 cm и дебелина 1-3 cm.

Тръбички При младите екземпляри бели, постепенно потъмняват до сиво-бежови. Ситни.

Месо Дебело, твърдо и жилаво. Светлокафяво до кафяво. Без миризма и вкус.

Спори Ръждиви. Размерът на спорите е 7-13 х 6-8 μm.

Местообитание Широколистни гори. У нас се среща най-често в дъбовите гори (Quercus) в низините. Живее като сапротроф, участващ в гниенето на мъртви дървета и по-рядко като паразит върху живи дървета. Причинява бяло гниене. Плодните тела обикновено се намират върху почва около или близо до стволове и пънове, в редки случаи израстват директно върху дървесина. Те са едногодишни и се образуват през лятото и есента. Вид разпространен в цяла Европа и части от Азия.

Коментар Макар да няма данни за отровност, гъбата не се счита подходяща за ядене, поради дървенистата консистенция. Има сведения за използването й с лечебни цели, но предполагаемите лечебни ефекти на Ganoderma lucidum са неизследвани.

Сходни видове Трябва да се спомене, че името Ganoderma lucidum доскоро се използваше широко за гъби от род Ganoderma от различни континенти с близък външен вид. Благодарение на филогенетични изследвания се установи, че това е погрешно и че практически съществуват много видове криещи се под това име. Сега в тази група (комплекс на G. lucidum) има описани няколко вида, които се разграничават на базата на генетични данни, морфология и географско разпространение. Използването на името G. lucidum сега се отнася стриктно за вида описан и естествено разпространен в Европа.

Ganoderma lingzhi (със синоним Ganoderma sichuanense) е източноазиатски вид от комплекса на G. lucidum, който се смята за лечебна гъба от древността и се култивира. Този вид продължава да е обект на изследвания в медицината и е намерил приложение в противораковата терапия. Свързването на G. lucidum с лечебни цели в стари текстове всъщност се отнася за култивирания вид G. lingzhi. В Китай този вид е известен под популярното име „Линг жи“, а в Япония се нарича „Рейши“.

В Европа има още няколко вида Ganoderma с лакирана горна повърхност на шапката. Такива видове са Ganoderma carnosum с по-тъмно до почти черно оцветяване на лакираната повърхност и асоцииране с ели и други иглолистни дървета. Ganoderma valesiacum наподобява G. lucidum, но расте с лиственица и не е намерен в България. Ganoderma resinaceum (Смолиста ганодерма) расте върху стволовете на широколистни дървета, но плодните тела са приседнали и нямат пънчета.

Текста подготвиха В. Занев и П. Неделев.

Галерия Разгледайте допълнителни снимки в галерията.

Лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum). Пънчето е странично спрямо шапката.

Лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum). Пънчето е лъскаво като шапката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum). Порите са отначало бели.

Лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum). Плодно тяло с неразвита шапка.

 

 

 

 

 

 

 

 

Лакирани ганодерми (Ganoderma lucidum).

Лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum).

 

 

 

 

 

 

 

 

Лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum). Срез на шапката.

Лакирани ганодерми (Ganoderma lucidum).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лакирани ганодерми (Ganoderma lucidum). Обичайната находка – няколко плодни тела растящи до пън.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна редакция на pavel от 6 Юли, 2019 г.

Върни до горе

4 коментара Лакирана ганодерма

  • Калин Николов

    Тази гъба има ли и други „роднини“ у нас, в България? Може ли да се срещат такива, които да приличат на нея, да са разпространени в нашата страна, но да НЕ СА РЕЙШИ? Ипри тях пънчето да е ексцентрично спрямо гуглата? (ЛЪСКАВО-ВИШНЕВО НА ЦВЯТ)

    • pavel

      Всъщност, да. В Европа другите видове ганодерми с пънчета са G. carnosum и G. valesiacum, но предполагам са далеч по-редки поради техните особени местообитания. Те растат в планински гори. G. carnosum се среща най-често в елови гори, докато G. valesiacum се среща в лиственични гори.

  • Надя Петкова

    „Има сведения за използването й с лечебни цели, но предполагаемите лечебни ефекти на Ganoderma lucidum са неизследвани.“
    Напротив- изследвани са доста- не знам защо така пишете че нищо не е изследвано.. постоянно се изследват научно растенията и доказват ползите си!
    Ето сви само един пример от една научна статия…а има и много други.. но който търси намира.. просто давам само един пример за доказателство!

    Изследване на левкемия
    Том 30, брой 7 , юли 2006 г. , страници 841-848
    Изследване на левкемия
    Ganoderma lucidum причинява апоптоза при левкемия, лимфом и множествени миеломни клетки

    Ganoderma lucidum causes apoptosis in leukemia, lymphoma and multiple myeloma cells, Claudia I. Muller, Takashi Kumagaia, James O’Kelly, Navindra P. Seeram, David Heber, H. Phillip Koeffler, Leukemia Research 30 (2006) 841–848

    • Павел

      Напротив. Има изследвания правени върху азиатски „Ganoderma lucidum“. Името е в кавички, защото в последните години е показано, че истинският Ganoderma lucidum реално не се среща там, а само в Европа. Срещат се други видове, като Ganoderma lingzhi, които ги няма естествено в Европа. По този повод не може да се приписват свойствата на Ganoderma lingzhi на вида, който расте в България и фактически е истинският Ganoderma lucidum.

      Редактирал съм коментара Ви за да могат читателите по-лесно да намерят цитираната от Вас статия.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>