Статиите на 1001 Рецепти

Трапезата на Трифон Зарезан

Този светец от православния календар е известен като пазител на лозята. В негова чест празнуват лозарите, градинарите и кръчмарите. Целият ни народ от векове отбелязва и почита деня на виното.

Какво подготвя домакинята за празника?

Менюто за св. Трифон включва пълнена кокошка с ориз или булгур, питка и червено вино. Освен изброените неща обаче на трапезата трябва да има и много други – по избор на домакинята, които да я правят изобилна. Колкото по-богата стане тя, толкова повече ще натежат лозите.

Как се прави питката?

За пресния хляб на Трифон Зарезан са нужни 1 кг брашно, 1 ч. л. сол и 2 ч. ч. хладка вода. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това се посолява, добавя се водата и се меси тесто, докато се образуват шупли в него. Питката се пече в намаслена тава в предварително загрята фурна. Щом стане готова, се изважда и покрива с памучна кърпа, за да се задуши.

Как се приготвя плънката за кокошката?

За нея са нужни 3 к. ч. булгур (или ориз), 1 к. ч. олио, 1/2 кисела или прясна зелка, 10 зърна черен пипер, 2 ч. л. червен пипер, 1 ч.л. стрита суха чубрица и сол. Първо се приготвя плънката, като се залива булгурът с вряла вода и се прибавя към него половината от нарязаното на тънки ивици зеле. Към тези продукти се прибавя олиото, още 2 к. ч. топла вода и всичко това се задушава на слаб огън в съд с капак. Подправя се с чубрицата, черния и червения пипер, и солта.

Има ли особености при готвенето?

Щом се напълни, кокошката се зашива с конец. На дъното на тенджерата, в която ще се вари тя, се слага останалото зеле, нарязано на тънки ивици. В тенджерата се сипват равни части вода и зелев сок, така че течността да стигне 2/3 от височината на кокошката. Ако не разполагате със зелев сок, можете да сложите само вода. Върху тенджерата се поставя бяла хартия и върху нея капакът й.

Вари се на тих огън, докато месото омекне. Някои домакини след като сварят кокошката, я слагат във фурната да се запече, докато кожата й се зачерви и стане хрупкава.

Как да поднесем ястието?

Пълнената кокошка се сервира със салата от печени чушки или туршия. Подходяща гарнитура са киселите краставички или сварените моркови. Печените на фурна картофи също се съчетават чудесно с ястието.

С какво друго да обогатим трапезата?

По традиция българската домакиня поднася печени ядки от орехи, лешници, фъстъци, както и сушени плодове. Ядките могат да бъдат и захаросани. Най-лесният начин да се направи това е те да се посипят с малко захар отгоре и да се изпекат в умерена фурна. Сушените плодове пък се предлагат поръсени с пудра захар и ром.

Какво трябва да бъде виното?

То е червено и се сервира със стайна температура. Ако го съхранявате в изба или мазе, е добре да го извадите малко преди да дойдат гостите. Според поверието каквото вино има на трапезата на Трифон Зарезан, такова вино ще дадат лозите през годината. Затова е най-добре да предложите на гостите най-хубавото, което имате.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.