Йоан-Павел II

От 1993 г. на 11 февруари в деня на Лурдската Божия майка отбелязваме Световния ден на болните. Събитието се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на хората, които страдат от някакво заболяване.

Световният ден на болните е създаден на 13 май 1992 г. по инициативата на покойния папа Йоан-Павел II. В специалното послание, написано по този повод, светият отец отбелязва, че честването всяка година има определена цел: "Да се предаде усещането на многобройния медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество за необходимостта от по-добри грижи за болни и немощни и облекчаване на тяхното страдание".

През 1991 г. папа Йоан-Павел II е бил диагностициран с болестта на Паркинсон. Той установява Световния ден на болните една година, след като научава за своето заболяване.

Статуята на Дева Мария от Лурд

За първи път денят е отбелязан на 11 февруари 1993 г. Датата не е избрана случайно – на този ден католиците по цялият свет от древни времена отбелязват Международния ден на пациента. На същата дата преди векове във френският град Лурд се явява Света Богородица. Дева Мария от Лурд излекувала страдащите и болните.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 11 февруари по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив