България отбеляза Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май. По този повод София и още няколко български града станаха сцена на военни паради.

Армията мобилизира сериозни ресурси, за да покаже мощта си: парадът в София, посрещнат с аплодисменти и овации, показа гръбнака на бойната техника в сухопътните войски и авиацията.

Това е първият парад от седем години насам, в който участва военна техника. Бяха показани едни от най-съвременните оръжейни системи в армията ни.

Демонстрацията е на фона на плановете за превъоръжаване, за които днес президентът поиска ясен финансов ангажимент от правителството. Тази години разходите за отбрана са увеличени до 1,35% от брутния вътрешен продукт с тенденция да станат 2% в следващите години.

В София още в 9 ч. сутринта патриарх Неофит отслужи празничен водосвет за освещаването на бойните ни знамена.

„Велики Господи, подкрепи сърцата на българските войни. Направи ги честни и достойни бранители на правдата, реда, спокойствието. Вдъхни им, Господи, мъжество, доблест и благоразумие. Пази ги от всяко неблагочестно дело, възвиси ги”, каза в молитвата си патриарх Неофит.

На площада присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Свети Георги даде сили и посочи истинския път на следването на Христа, на вярата и на саможертвата. С неговото име на уста и с името Христово на сърцето, българският войн е печелил не малко битки", заяви патриархът.

В церемонията участваха осем знамена светини.

Големият парад в центъра на София, в който участие взеха над 1300 военослужещи с 35 военни машини и техника, започна в 10 ч.

Каква техника мина по столичните улици – вижте ТУК.

Пред камерата на bTV бригаден генерал Явор Матеев от специалните части коментира, че българската армия има нужда от своя народ.

"Както винаги, посрещаме този велик ден за нас с огромно чувство на отговорност и задължение. За всеки военнослужещ е чест да участва на Гергьовденския парад", каза той.

По думите му не може да се говори за прекалена показност: "Както българската армия ежедневно е с обществото когато има нужда, така и на празника ще бъде с нашия народ".

На обед се извърши и тържествена смяна на караула пред Президентството.

Военноисторическият музей ще посреща своите посетители със специална празнична програма. Гостите на музея ще могат да опитат боб чорба, направена в полева кухня от военен готвач.

Хареса ли ви парадът за Гергьовден?