Русия отбелязва 71-годишнината от победата във Втората световна война с традиционния военен парад на Червения площад.

В парада участват повече от 10 000 души от всички въоръжени сили на Руската федерация, 206 единици военна и авиационна техника, както и парадни разчети от други ведомства.

Президентът Владимир Путин изнася реч в началото на парада

Цивилизацията се сблъсква отново с жестокости – тероризмът е глобална заплаха и Русия е отворена за обединяване на усилията с други държави”, заяви президентът Владимир Путин в традиционната си реч в началото на парада за Деня на победата.

Той допълни, че страната е готова да се включи в създаването на извънблокова система за международна сигурност.

„Нашите бащи и деди преодоляха силата на един мощен безпощаден враг, пред който пасуваха много страни. Съветският народ донесе свободата на други народи. Точно от нашия войник нацистите и неговите помагачи получиха пълно възмездие за милионите жертви и безчинства през Втората световна война”, каза Путин.

Той поздрави военни и гости за празника, като определи 9 май за държавен и много личен семеен празник.

Войната с нацистка Германия е изключително тежко изпитание за СССР. Грандиозни са човешките загуби, като самият Сталин ги оценява на 7 млн. души. През 50-те години на миналия век е посочена друга цифра – общите загуби надхвърлят 20 млн.

След разсекретяването на документите става ясно, че загубите на Червената армия са 8,7 млн. души. Освен тях има много ранени и осакатени.

Снимка: Reuters