31 май - Световен ден без тютюнопушене
31 май - Световен ден без тютюнопушене / Sofia Photo Agency, архив

31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене. Отбелязва се за първи път през 1987 година по инициатива на Световната здравна организация. Оттогава до днес, всяка година, в много страни по света се организират събития, насочени към превенцията и ограничаването на тютюнопушенето сред насeлението на планетата. По данни на СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души в света, от които над 600 000 непушачи умират вследствие излагане на вторичен тютюнев дим. Ако тенденцията за увеличаване на употребата на тютюневите изделия се запази, през 2030 година се очаква 8 милиона души да загубят живота си заради тях.

През тази година Световният ден ще премине под мотото "Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство". В чл. 13 на Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, ратифицирана от 172 страни, включително и от България, е заложено изискването за всеобхватна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюн от всяка страна по договора, в рамките на пет години от влизането му в сила. Изследванията показват, че широкообхватните забрани за рекламиране водят до намаляване на броя на лицата, които започват и продължават да пушат. Забраната на рекламата и спонсорството на тютюневи изделия е един от икономически най-ефективните начини за намаляване на търсенето на тютюн и за контрол върху тютюнопушенето.

По повод на Световния ден без тютюнопушене Регионалната здравна инспекция, в партньорство с Община Велико Търново, Обществената коалиция за здраве, Младежкия дом, ТД Трапезица 1902" и Регионалния инспекторат по образованието, организират серия от събития, насочени срещу тютюнопушенето. Вчера в инспекцията бяха наградени победителите в ученически конкурс за компютърна рисунка и колаж по темата тютюнопушене. Организаторите проведоха и  кампания за отказване от тютюнопушене "Спри и спечели 2013" сред населението в община Велико Търново, социологическо проучване и анализ на резултатите за разпространението на тютюнопушенето сред педагози и медицински специалисти от детските и учебни заведения, интерактивни обучения с деца от предучилищна възраст по темата "За чиста околна среда без тютюнев дим".

По повод Световния ден без тютюнопушене са разпространени информационни материали, свързани с проблема, като плакати и стикери, предоставени от Сдружение "България без дим".