17 юли 1955 – Дисни отрива първия увеселителен парк Дисниленд

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_169027334

На 17 юли 1955 г. в Анахайм Уолт Дисни отрива първия увеселителен парк Дисниленд. Първоначално Дисни мислел да направи малък парк срещу студиото, в което работел. И въпреки че не успял да осъществи проекта си, той продължил да обмисля и развива идеята. Ангажирал Изследователския институт в Станфорд, за да определи най-подходящото място за парка. То се оказало именно в Анахайм, Калифорния.

Първият парк струвал 17 млн. долара. Построен бил за по-малко от две години и през цялото време Дисни променял плановете. Само за входната врата на парка са направени 129 различни скеча.

Откриването на парка дори било излъчено по телевизията. На този ден много неща не били в ред. На частното събитие били поканени 11 000 души, но дошли около 30 000. Тъй като асфалта по улиците бил все още нов, на много хора им залепнали обувките, дотолкова, че се наложило да ги събуят. Но въпреки проблемите, които имало в Дисниленд в деня на откриването, паркът постигнал голям успех.

Любопитен факт е, че паркът в САЩ е затварян само два пъти за по един ден за цялото си съществуване. Първият път е през ноември 1963 г. след убийството на президента Кенеди, а вторият – на 11 септември 2001 г. след терористичните атаки в Ню Йорк.

 

Източник: dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,051 преглеждания

Comments are closed.