Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път музикалните състави на БНР заедно на една сцена

СнимкаУ нас вече станаха традиция събития като "Нощ на музеите" и "Нощ на театрите", по време на които оживените улици и пространства за култура се превръщат в градски празници. Благодарение на Българското национално радио на 29-и септември ще се състои една различна нощ, на каквато още не сме били. В навечерието на Световния ден на музиката и Празника на българските певци и музиканти - 1-ви октомври, БНР ще покани софиянци и гостите на столицата на “Нощ на музиката и поезията на БНР“.

Мястото на събитието е НДК. В Зала 6 почитателите на музиката могат да чуят програмата на музикалните състави на БНР, с която те откриват новия си концертен сезон.

За първи път всички музикални формации на Старата къща - Радиото излизат на една сцена. Професионални формации с десетилетна  история и изпълнители от всички възрасти – между 5 и 65 години, ще се включат в празничния концерт, който започва от 18.15 часа с прелестните гласчета на Вокална група "Радиодеца" и продължава със световноизвестния Детски радиохор на БНР. 

Времето за класика е след 19.30 часа, когато Смесеният хор на БНР ще изпълни произведения от Едгар Елгар и Ленърд Бърнстейн. Ще прозвучи и "Алелуя" из ораторията "Месия" на Хендел в изпълнение на Смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР. В програмата на радиосимфониците са и произведения на Моцарт, Джоакино Росини и Панчо Владигеров.

В паузите между концертните изпълнения водещи от Българско национално радио ще бъдат на живо сред публиката и заедно с диригентите ще разкажат на събралите се в залата и на многобройните слушатели на програма "Христо Ботев" на БНР за новия музикален сезон и какви музикални събития включва той. А те наистина са много.

Къде ще ни отведат пъстрите пътеки на българския фолклор, ще разкаже диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов. Това ще стане веднага след изявата на ръководената от него формация, която ще започне около 21.30 часа. На финала Антоний Дончев и Биг бендът на БНР ще вдигнат градуса в залата и ще зарадват почитателите на качествения джаз с избрани изпълнения от най-ярките си концерти през изминалия сезон като "Латино Фиеста" и "Юбилеен концерт на Иван Стайков".

Публиката може да влиза безплатно през вход A 6 - от 18.00 часа до финала на програмата късно вечерта.

Паралелно с музикалния спектакъл в Зала 6 в Клуб "Перото" на НДК ще се съберат почитателите на поезията и музиката. Там предаването "Артефир" на програма "Христо Ботев" ще отбележи 25-ия си рожден ден с програма, която започва в 20.00 часа.

През първия от часовете на програмата - "ПОЕТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ", ще бъдат представени нови стихосбирки и наградени през 2016 г. поети.  От 21.00 часа нататък е времето за всички, които искат да видят на живо музиканти, творци, радиоводещи, чиито гласове познават от ефира на националното радио и да станат част от творческата атмосфера в "ПОЕТИТЕ НА БНР".

Третият модул - "ИЗПЯТА ПОЕЗИЯ", ще ни срещне със специални гости на БНР като Михаил Белчев, Георги Константинов, Хайгашот Агасян, Георги Денков, Асен Масларски. 

Финалът на арт събитието е под мотото "ПОЕЗИЯ И ДЖАЗ" с импровизациите на триото на Ангел Заберски и импровизирано четене на стихове – поетичен джем сешън.

Зала 6 и клуб „Перото“ на НДК ще бъдат с отворени врати на 29 септември за вдъхновяваща "Нощ на поезията и музиката на Българското национално радио". Не я пропускайте!

Снимка

Най-четени