Феновете на най-популярната алкохолна напитка в Япония отбелязват началото на октомври като Ден на сакето. На неофициалния празник, който украсява местния календар от 1978 г. насам, традиционно се организират шумни партита след края на работния ден.
    
Още в древни времена хората в Япония свързвали октомври с края на прибирането на реколтата и с приготвянето на сакето. В Страната на изгряващото слънце напитката се произвежда вече близо 2000 години. Крайният продукт се получава от ориз и специални видове вода, в която съдържанието на калий, фосфор, калций например трябва да е високо. В нея обаче не трябва да има химични вещества като например желязото.
     
"Нихонсю", така японците наричат видовете саке, които се произвеждат по цялата страна. Всеки район предлага свои специалитети.
    
Сакето е традиционна японска алкохолна напитка, получавана при ферментация на ориз. Процесът на приготвяне наподобява този на бирата, но вкусът се доближава до този на ракията. Процентът на алкохола варира от 14 до 20. Може да се сервира студено, топло или горещо. Обикновено се поднася в керамични бутилки, наречени токури. След това се сипва в плитки чашки, наречени чоко. Със саке могат да се приготвят и коктейли.
    
Кулминацията на днешния празник в Токио ще е отварянето на 72-литрова бъчва с прясно произведено саке. Презентацията ще е в Дома на сакето в центъра на Токио. Първите 300 участници ще получат награди - безплатни дървени "чаши" с формата на квадрат с надпис: "Ден на сакето 2009".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето