Начало Общество Празнуваме чудото Покров Богородичен

Празнуваме чудото Покров Богородичен

СПОДЕЛИ

ikona

На 1 октомври празнуваме един велик празник, свързан с Пресвета Богородица – Покров Богородичен.  Свети Андрей Юродиви и Епифаний разказали на всички как се е явила Пресвета Богородица и как успяла да спаси града с нейното наметало. Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица  и закрила. Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва от покривало – наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги спасила.

На 1 октомври след IX век християните започват да почитат още по-силно Пресвета Богородица, защото тя извършила едно уникално чудо и спасила много невинни хора от гибел. Било IX век. Град Влахерна бил застрашен от варварско нападение от арабите. Жителите били наясно каква жестока гибел ги очаква. Вечерта вярващите се събрали в храма във Влахерна и започнали горещо да се молят Господ да ги пощади от варварите. В същия храм се намирала и една от дрехите на Божията майка, безценна светиня за всички християни.

След молитвите направили и нощно бдение. В храма били Свети  Андрей Юродиви и  Епифаний – негов ученик. Вечерта, някъде около 10 часа случайно Свети Андрей Юродиви погледнал към  купола на храма  и гледката, която се разкрила пред очите му, го изумила. Пресвета Богородица – млада и красива, била горе във въздуха. Около нея кръжели  ангели, заедно със Светите  Апостоли и старозаветните пророци.

Свети Андрей Юродиви видял как Божията майка Мария коленичила и започнала да се  моли на Иисус Христос. После  станала права. Тя свалила своята връхна  дреха – дълго наметало  (омофор) и с нея покрила всички вярващи. Свети Андрей Юродиви попитал своя ученик Епифаний дали вижда горе Божията майка. Той кимнал утвърдително.  На следващия ден арабите били отблъснати далеко от града. Жителите били спасени.

Днес не пропускайте да отидете на църква!

На всяко 1 число от месеца в храмовете светяват вода. Днес можете да си вземете за вкъщи прясна светена вода, с която наръсете вашите домове и работни места, като не ръсите в банята и в тоалетната. С тази вода наръсете и леглата, на които спите, както главите си и лицата.

Когато днес отидете на църква, за да се поклоните на иконата Покров Богородичен, освен за вас и за вашите близки, помолете се за всички българи и за всички хора по света.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Откровение 15:4 Кой не ще се побои от Тебе, Господи, и не ще да прослави Твоето име? Защото само Ти си свет; защото всички народи ще дойдат и ще се поклонят пред Тебе; защото Твоите присъди станаха явни.
    Откога един човек и то жена, стана „пресвета“? Така е, като има „миряни“.




    0



    0