Свети Мина - покровителства дом, семейство, здраве, намиране на изгубени вещи; за рожба, женитба, при дефекти в говора, най-бързо изпълнява намислените желания и прави чудеса.

Молитва към Свети Мина

О, пречуден и бърз помощниче, Христов страдлец и чудотворец, велик сред мъчениците Мина!
Ето, както виждаш, ние със сълзи прибягваме към тебе, горещ ходатай за нас пред Бога, 
целуваме иконата ти с вяра и любов, и чрез тебе умоляваме Бога, Който е дивен в Своите светии! Погледни милостиво на нашите въздишки, досточудни, и изпълни всички богоугодни просби на нас,които с любов те почитаме: изцели нашите болести,излекувай недъзите ни;
ако е полезно за нас, намери изгубените от нас вещи,та да се утешим и да се усили вярата ни; 
ето, гледаме на твоя образ като на тебе самия, спомняме си подвига на твоето страдание и вярваме,че в тоя миг се молиш на Бога за нас, многогрешните,стоиш заедно с нас в тоя храм и чуваш всички наши умилени просби, които отправяме към тебе. Затова без съмнение вярваме,
с надежда се помазваме с елей от твоята икона, и според вярата си получаваме изобилна благодат от Бога, поради което с веселие ти благодарим и те възхваляваме с тези думи:

Радвай се, великомъчениче Мùно, бърз помощниче на тия, които те обичат!

Молитва към Свети Мина

Ти, Свети великомъченико Мина, горещ наш защитник в скърбите и нещастията ни, който предпочете небесното войнство повече от земното, а честта, славата, богатството и временните удоволствия съумя да обърнеш в любов към Христа, изцери душевните и телесните болки на ….Запази ни здрави и непокварени …. (името), вразуми нас …. (името), които сме потънали в духовната бездна на завистта и користолюбието.

Запази душевна и телесна чистота на … (името), от всички плътски пожелания и страстни изкушения, защити ни от нашите видими и невидими врагове, които безпричинно ни притесняват и измъчват нашата смирена душа, прогони всякакво сатанинско и лукаво на врага действие и ни очисти от нечистите духове, които зловредно влияят на нашия ум.

Аз…. (името), сега смирено моля със сърце изпълнено с вяра, помогни на … (името) в тези нужди, в които се намира  и изпълни тази смирена молба: скърбите и плача на твоите раби, които с вяра ти се молят обърни по- скоро в радост и всички запази от Божия гняв и от вечното наказание, защото твърдо сме уверени, че с Твоето ходатайство и с Твоята силна помощ ще бъдем спасени и избавени от всякаква скръб, и беда, та да прославим чудния чрез твоите светии Христа Бога, който с благодатта и добросърдечието си ще ни дарува мирен, спокоен и безгрешен живот, за да го преминем благополучно, а в бъдещия – да застанем от дясната му страна на всичките светии на човеколюбието на безначалния Отец, Пресветия, Преблаг и Животворящ негов дух.

В Твое име и в името на Господа Бог, нашия Иисус Христа, Амин!