Доматен сос без варене

Тази година нали сме новаци – земеделци, посадихме си зеленчуци и им се радваме цяло лято.

Наложи ми се да си припомням отново рецепти за консервиране.

И ето че след тиквичките, идва ред и на доматите.

След като се разровихме в семейните ни сборници с рецепти, се спряхме на тази горе.

Ще приготвим домашен доматен сос, подходящ за салати и готвене.

Освен био-доматите, се нуждаем и от  следните

13680678_10202232227125016_6587420374179930187_n

Продукти:

  • Домати – 10 кг.
  • Магданоз – 1 връзка
  • Олио – 200 мл.
  • Сол – на вкус
  • Салицил – 1 оп. (40 мг.)

Доматите се измиват и нарязват на дребно.

Смилат се през мелачка и получения сок се излива в голям мерителен съд.

В съда добавяме нарязаната връзка магданоз, сол на вкус и 1 опаковка салицил- 40 гр.

Продава се в аптеката и е много удобен за консервиране на доматите.

IMG_20160811_102809

След това готовия сос се излива в измити и подсушени бутилки. Оставя се 2 пръста празно място под ръба на капачката, където се излива олио, което в случая играе ролята на естествена „запушалка“ .

Domati

2 thoughts on “Доматен сос без варене

Вашият коментар