Как празнуват рождения си ден родените на 29 февруари

 

Наистина ли родените на 29 февруари празнуват рождения си ден само веднъж на четири години? И наистина ли на тези хора не им върви в живота? Да видим!

 

И днес все още има хора, които са убедени, че 29 февруари е ужасна и опасна дата, когато всичко е „на кърък“. Добре е, че тя се случва само веднъж на четири години! Така или иначе за родените на този ден датата наистина е особена, защото те могат да празнуват рождените си дни „правилно“ само през високосна година.

 

Вероятността някой да се роди на 29 февруари е приблизително 1 на 1500. Но кога все пак да празнуват рождения си ден тези, на които се е паднал този рядък шанс? Наистина ли веднъж на четири години?

 

Известният германски философ и афорист Георг Кристоф Лихтенберг (Georg Christoph Lichtenberg) решил да помогне на "горките" хора, имащи нещастието да се родят на тая дата. В своето есе „Утешение за нещастните родени на 29 февруари“ той предлага подробна схема, по която „несретниците“ да празнуват всяка година.

 

Например родените преди шест сутринта може да празнуват рождения си ден на 28 февруари. За тези, които са родени в края на деня, е по-добре да отпразнуват празника си на 1 март. Родените между шест сутринта и обед през първите две години могат да празнуват на 28 февруари, а на третата година - на 1 март. Тогава цикълът се повтаря. За родените между 12 и 18 часа графикът е следният: първата година е 28 февруари, а следващите две са 1 март. И следващият рожден ден ще е на 29 февруари.

 

27.02.2020 г.

Превод и адаптация на материали от интернет: П. Георгиева




{START_COUNTER}