Червенееща сърнела
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е яйцевидно кълбовидна, а по-късно е звънчевидна до плоска с гърбица в средата, с диаметър около 5-15 см., белезникава до сиво-кафява на цвят. Ръбът в началото е подвит навътре и сраснал с пънчето посредством частично покривали, а по-късно е изправен с разкъсани остатъци от покривалото. Повърхността е суха, дебела, която с течение на времето се напуква, образувайки едри люспи, подредени керемидообразно.
Месото на гъбата е меко, сочно, с белезникав цвят, при нараняване почервенява и постепенно потъмнява до ръждивокафяво, с приятен вкус и гъбна миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които са свободни, гъсто разположени, широки, белезникави на цвят, а по-късно червеникави, при нараняване почервеняват. Споровият прах е бял.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, в основата луковично удебелено, гладко, голо, белезникаво до кремаво на цвят, при стари екземпляри - червеникаво кафяво, при нараняване почервенява, с характерно подвижно, широко пръстенче, остатък от частичното покривало.
Разпространение:
Расте във всички видове гори - широколистни, иглолистни и смесени гори, на тревисти места, често на самодивски кръгове, през месеците от юни до ноември. Често се среща в България.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ПРОТИВ ДЕПРЕСИЯ 20 мл
ХЕРИЦИУМ капсули * 60 DOCTOR NATURE
МИКО ДИФЕНС капсули 555 мг * 60 NATURE'S WAY
РАК И ДРУГИ ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ - БОРИСЛАВ ПЕЕВ - ДОКТОР БИОМАСТЕР
НАУ ФУДС БЕТА ГЛЮКАН капсули 100 мг * 90
МЕЙТАКЕ прах 100 гр. ДР. БИОМАСТЕР
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Agaricaceae
- Псилоцибин
- Ядливите гъби също могат да бъдат опасни за здравето
- Сметанови броколи с гъби и пармезан
- Еноки (Зимна припънка, Зимненка)
- Свински пържоли на тиган с гъби и сос
- Смърчкула (Корминка, Мръчкула)
- Сос от крема сирене с гъби и спанак
- Кратък речник на готварските термини
- Хитрости в кухнята - Първа част
- Салата с гъби, пържен лук и ечемик
Коментари към Червенееща сърнела