Шалът като женска прическа е история. Историята на шала

Използвайки шал в ежедневния си гардероб, едва ли се замисляме за древния му произход, вкоренен в различни исторически епохи и различни континенти. Този аксесоар е атрибут на почти всички религии, както и неразделна част от съвременната мода.

Шалът е бил използван още през 1350 г. пр.н.е. д. в древен Египет. Самата египетска царица Нефертити, с цялото си величие и неописуема красота, предпочиташе най-деликатния тъкан шал, съчетан с коничната си прическа. Говори се, че на намерените изображения кралицата е имала дълъг шал в ярък цвят на раменете си. Тя беше хвърлена през рамото и течеше чак до пода.Силната половина на човечеството не остана настрана и също остави белег в историята на носенето на шал.Например, древните китайски военни закрепиха шал около врата за да се предпазят от студ и вятър. Доказателство за това са теракотените статуи на китайски воини, на вратовете на които винаги е имало шал.

След разпадането на Римската империя езикът и традициите на римляните, включително идеята за носене на забрадка, са наследени от средновековните римски племена. По-късно шалът се появява в Хърватия. През 1648 г. хърватски полк пристига в Париж, за да отпразнува победата над турците. Всеки войник беше вързан с шал и това беше забелязано от краля на Франция Луи XIV, който беше просто луд по всичко красиво и необичайно. И той започна да използва тази традиция. Кралят дори имаше специален иконом, който се грижеше за украшенията на врата му.Един ден армията на Луи XIV беше внезапно нападната от британците и френските офицери, изненадани, не намериха време да завържат забрадка във всички правила на военната мода. Те просто увивали шал около врата си, завързвали обикновен възел в края и го закопчавали на ревера на униформата си.Така от шалове се появили връзки, но това е друга история.

В същата Франция през 1786 г. императрица Жозефина Богарне получава кашмирен шал, донесен от него от Индия като подарък от съпруга си Наполеон Бонапарт. Жозефин имаше огромна колекция от шалове, беше законодател на модата, благодарение на което шалът стана широко разпространен и популярен в Европа.

Разбира се, историята на произхода на шала е изпълнена с различни събития и интересни факти, но никоя история не може да мине без да споменава духовната и по-дълбока цел на шала. Покриването на главата от жена означава чистота и благоговение не само в исляма, но и в почти всички религии и традиционни култури.

Като начало бих искал да спомена, че първоначално във всички религии покривалото на главата е служило като вид защита от негативна енергия, злото око и прекомерното мъжко внимание.

Още в Древна Русия жените християнки вярвали, че косата съхранява енергия и не било позволено да се разпуска косата, това имало пагубен ефект върху състоянието на душата. Когато се женеха, жените напълно покриваха косата си, докато момичетата можеха да видят плитка изпод шал или шал. Гледайки шала, можеше да се определи статута на господарката му, тъй като той ясно демонстрира богатството на семейството, имотите и семейното положение.След брака жената не можеше да се появи на публично място без прическа, която се състоеше от три части: коса , бяха скрити „свраки” и „урбус” с шевица, предвестник на шал.

В ортодоксалния юдаизъм има сборен термин "цнийут", който включва законите на скромността. Според един от тези закони жените и момичетата трябва да носят дрехи, които покриват значителна част от тялото. Омъжените жени са длъжни да покриват косите си с кърпа, перука или друга шапка. Такъв шал обикновено се завързва назад, докато шията остава отворена. Но различните общности и местности имат свои собствени непроменливи традиции, често различни една от друга.

Трудно е да си представим образа на индийска жена без сари; в индуистките Веди тъканта представлява създаването на Вселената. Думата "сари" идва от пракритската дума "сатика", откъдето идва и съкращението "сати" - лента от плат. Индийските жени използват сарина само като костюм, но в същото време може да бъде и прическа. Краят на сарито се хвърля над главата, докато се крие част от косата.Има и такова нещо като „дупата“ - дълъг шал, много често срещан елемент от гардероба в Индия, който се среща навсякъде в Пакистан и Бангладеш.

Шалът е незаменим детайл от всяка мюсюлманка. Момичетата и жените са призовани да ходят в скромно облекло, олицетворяващо духовност и скромност.Един от важните атрибути е хиджабът (в превод от арабски означава „шал“, „покривало“), чието носене има редица правила, които спазват с шариата (например хиджабът трябва да покрива косата, главата, както и други части на тялото, които могат да привлекат погледите на другите). Облеклото не трябва да е стегнато, прозрачно, предизвикателно. Основното значение на хиджаба е да създаде вид щит за вярващата жена, предпазвайки я от нескромните погледи на мъжете. Има голям брой различни форми и стилове на носене на хиджаб поради обширното географско разпространение на исляма, който обхваща териториите на различни страни и континенти с техните културни и исторически традиции.

Хамсия Кулинова

Възраст: 20 години

Сфера на дейност:Дизайнер на дрехи и аксесоари, графичен дизайнер, PR специалист, арт директор на магазин MyHobby.kg

образование:Университет по мениджмънт и дизайн (UMD), Факултет по графичен дизайн. Говори пет езика. В момента той учи дистанционно в University of Hertfordshire, един от най-добрите университети във Великобритания.

Професионални възможности:Опитен дизайнер на тюрбани и други шапки, създава великолепни дизайнерски бижута, провежда майсторски класове по изработка на бижута. Скоро той ще получи сертификат за шивач.

Списък с постижения:От 17-годишна възраст се занимава с графичен дизайн и рисува илюстрации за периодични издания и авторски блогове. Идеята да създаде собствена линия тюрбани под марката "hmseeya" дойде след написването на научна статия "История на шаловете".

Дейност:Семейство Хамсия отвори магазин, чието ребрандиране, от създаването на лого до избора на стоки, беше извършено от самите тях. Сега това е магазин за стоки за творчество "MyHobby.kg", където можете не само да закупите консумативи за ръкоделие, но и да получите лични съвети от Khamsiya.

Успехи:Хамсия периодично е героиня на популярни телевизионни предавания на местни телевизионни канали, модници от цялата страна са абонирани за нейната тематична страница в социалните мрежи. Въпреки успехите в такава ранна възраст, тя е необичайно проста, общителна и приятелска към всички. Хамсия не спира дотук, тя се стреми да усъвършенства както професионалните си умения, така и духовните си качества.

През 2014 г. на церемонията по награждаването на YashliqAvazi за изключителни постижения на уйгурската младеж от Киргизстан, Khamsiya стана победител в номинацията "Майстор на занаята си".

Нейното мото:Хубаво е, когато работата ти е хоби!

Оедин от елементите на облеклото, който е известен от древни времена - класически дамски шал. Сравнително наскоро беше доста популярен, въпреки че днес е по-трудно да срещнеш жена в традиционна забрадка в града, отколкото например в провинцията.

Малко отклонение.В съвременния град има тенденция да се носи шал около врата. Например няколко снимки на модни блогъри:

В селото често се носи забрадка на главата. И можете сами да си спомните много примери за баби със забрадки. Но дори тази фраза не трябва да ви спира от идеята да пробвате забрадка като героините от ретро филм! В блога за елегантност и стил - - има независима публикация Как да завържете шал на главата си и видео:

Историята на шаловете датира от няколко века. Първото споменаване на квадратно парче материя се появи много преди историята на древна Гърция, Индия, Египет и Турция. Сред африканските народи те бяха не по-малко популярни.

В различните страни значението на шаловете беше различно. В някои страни това е независим елемент от костюма, в други е част от прическа. За някои народи това е показател за социален статус. Жените от знатни семейства носели шалове от скъп плат, ръчно бродирани със златни нишки.

В допълнение към предназначението си, шалът често се използва по време на танца. Танцуващото момиче с негова помощ се опита да подчертае благодатта и лекотата на движенията си възможно най-добре. И днес шалът често се използва за същата цел.

В историята на шаловете този аксесоар се е носил не само на главата или врата, но и като колан. Модата за връзване на шал около врата може да се припише на римските легионери. И след разпадането на империята тази тенденция беше подета от народите на други страни. Сред тях: Румъния, Хърватия и Франция. Светлите широки шалове стават популярни през 18 век.

Обобщавайки малко, би било справедливо да се каже, че женският шал не е загубил своята актуалност днес. Може да бъде както предмет за затопляне през студения сезон, така и аксесоар, който ще преобрази всяко облекло.

Знаете ли името на жената, която излезе с идеята да носи кожени пелерини с вечерни рокли? Не забравяйте да се запознаете с тази кралска особа в статията Кой е изобретил кражбата.

Най-красивите примери, които бяха намерени специално за тази публикация:

За да се запознаете с всички статии, които в момента са в блога на елегантността и стила - http://website/, отидете на страницата Blog Map

Шаловете не излизат от мода, те просто понякога се появяват в своя пик. Те трябва да могат да носят, това е цяла наука. В тази статия говорим не само за аксесоари и общи правила на модния етикет, но и за руски шалове: традиции и тенденции, модели и сезони. Ще ви научим как да вържете шал „като жена“, „като търговец“ и „като благородник“.

Повод за гордост

Английски гумени ботуши с павлопосадски принт, куполообразни токчета, ярък цветен или обемен пухен шал на главата - съвсем наскоро модата a la rus се завърна на подиумите. И не само на модните подиуми: нюйоркските и лондонските модници в оренбургски и павлопосадски шалове попаднаха в обективите на модни фотографи, ловци на свеж външен вид. Помислете сами: има ли в Русия занаят, който да донесе международни награди на обикновените селяни? Което вероятно е толкова масово фалшифицирано от китайските манифактури?

Избор на шал

Изглежда, че от времето на цар Горох момичетата носят павлопосадски шалове. Те изглеждат толкова първично руски и оригинални, че произходът им е извън съмнение! Всъщност тези ярки цветни шалове се появяват много по-късно: годината 1795 е посочена на логото на павлопосадската фабрика. Тогава трудолюбивият селски предприемач Иван Лабзин организира малка фабрика за шалове.

Белите ажурни "паяжини" на оренбургския шал, които се вписват в черупката на гъше яйце и преминават през сватбения пръстен, наистина радват. За първи път те научиха за тези продукти в края на 17 век, когато руснаците, които се установиха в Урал, влязоха в търговски отношения с местното население. Но пухените плетива придобиха истинска слава в Лондон след световното изложение през 1862 г.: в известния „кристален дворец“ сред много стотици експонати за първи път бяха представени оренбургски пухени шалове.

За кого?

Павлопосадски шал. За тези, които обичат да прескачат огъня и да търсят цъфтящи папрати в нощта на Иван Купала.

Оренбургски шал. За тези, които обичат да се навиват на топло преди дръзка разходка по Тройката и изгаряне на Масленица.

Традиции и тенденции

Женската прическа служи като вид визитна картичка: семейно положение, класа на домакинята, богатството на семейството, човек може да разбере за всичко това само като погледне шала.

Така например омъжените селски жени завързаха шал под брадичката си, „като жена“ - с краищата назад, а дамите от висшето общество предпочитаха ефирни шалове-пелерини, които съответстваха на техните „антични“ тоалети.

Между другото, модата да се носят забрадки, завързвайки голям възел под брадичката, дойде в Русия от Германия през 18 век, а образът на "Альонушка в забрадка", вързан по този начин, се формира още през 20 век.

Като цяло шалът, колкото и да е странно, се появява в гардероба на рускиня едва през 17 век. Неговият предшественик беше ubrus - бельо за селски жени, коприна за благородни лица, парче бродирана кърпа. Те покриха главите си, като се разцепиха под брадичката.

Модели и сезони

"Руски шал" е старателна работа на талантливи художници, майстори на тъкане и боядисване. В цветните композиции от шалове могат да се различат традициите на народното изкуство: резбовани шарки върху архитравите на къщите, бродерии върху домашно изтъкани кърпи и ризи, рисуване на икони.

Сред простия клас бяха популярни платнени шалове с тъкана шарка по краищата, шалове, гарнирани с червен калико и вълнено кадифе, и шалове с щампован чинц.

Богатите дами оценяваха липсата на грешна страна (шаловете са еднакво красиви и от двете страни), виртуозността на изработката и скъпите материали.

Елисеевските шалове и шалове от Воронежска провинция бяха известни с невероятната финес на работа, богатството на орнамента и цветовите схеми. Владимир беше най-големият производител на чинчета и щамповани шалове.

Изразът "глупав" има дълги корени и означава: "да опозориш, да бъдеш в неизгодна, неудобна позиция". И все пак, в края на краищата, да се появиш на жена с разрошена коса пред някой друг се смяташе за не съвсем прилично, а откъсването на шапката от главата й (оставянето й проста) беше ужасна обида. В Русия имаше традиция за „развързване на ума", когато на малко момиченце се дава пола и шал. Не е необходимо да се носи до определена възраст, но момичето вече получава първия си шал от ръцете на баща си , В старите времена шалът беше най-желаният подарък.Момче, което се грижи за момиче, съпруг селянин, който се връщаше от градския базар, кръщене, назначен в благородно семейство - подарък под формата на носна кърпа беше знак на любов, грижа, уважение. ) и бяло (цветът на жената). Тази комбинация означава брак.

Извънкласно събитие: „Празникът на руския шал“.

Цел:

Запознайте децата с културата на облеклото.

Задачи:

Запознайте се с историята на шала;

Да научи учениците да връзват шалове по нетрадиционни начини, като ги използват като модерен допълнителен аксесоар в дрехите;

Продължете да запознавате децата с руските традиции;

Да насърчава формирането на уважително отношение към шала като символ на националното облекло;

Насърчаване на развитието на творческите способности.

Напредък на събитието

Звучи руска народна музика.

болногледачДобър ден, скъпо жури, момчета, гости.

Знаете, че 2014 г. е обявена за година на културата.

Има този израз: Културният човек е културен във всичко.

Сега ще се опитаме да дефинираме какво се включва в понятието култура.

(Работа с дъската, окачване на карти в къщата :)

култура- това е……..

Поведение

Култура на взаимоотношенията

православна култура

Физическа култура

Ето какво намерих в речника:

Слово "култура"идва от латинската дума - култивиране (възпитание, образование, развитие, почитане).

Сложих малко човече до къщата.

Сега ще посетим тази къща. И за да разберете за какво говорят днес, трябва да отгатнете гатанката.

възпитател -В моята кутия има "дреха - парче плат, обикновено квадрат или плетен продукт с тази форма." (Речник на С. Ожегов). Какъв е този артикул?

деца:Носна кърпичка.

И ако се обърнем към речника на Владимир Иванович Дал, ще намерим следното определение:

„Клапата е равностранна, копринена, хартиена, вълнена, платнена, с която връзват главите си, мъжете около вратовете си, а жените ги хвърлят на раменете си, носят ги в ръце или джобове.“ (Речник на В. Дал).

каня ви да празник на руската забрадка.

Днес ще ви запозная с историята на руския шал, ще играем руски народни игри с шал и ще ви покажем някои нетрадиционни начини за връзване на шал, използвайки го като модерен аксесоар в дрехите.

(Звучи мелодията на руската народна песен „Разносчици“, появява се търговец с подноси, в които лежат шалове).

амбулантен търговец

Госпожи и господа!

Момчета и младежи!

Поклон пред вас, поканени гости,

Да, добре дошли!

Здравейте лебеди!

Здравейте млади хора!

Виждам добро настроение, значи всичко ще върви добре.

О, пълна - кутията ми е пълна!

Има chintz и шалове!

Ходя в амбулантни търговци

Аз ще обличам момичетата

Ще разпределя всички стоки.

(Приближава се до момичетата и раздава носни кърпички)

Разказ на учителя:

Запознаването с историята на възникването на традициите на руската забрадка помага да се разбере богатият и уникален стил на тези наистина народни шедьоври на нашата страна.

Русия отдавна е известна със своите шалове. За предшественик на забрадката в Русия се смята бяла ленена кърпа с бродерия - убрус, с която жените покривали главите си. От края на 17-ти век той отстъпва място на шал, а 100 години по-късно на руски се появява персийската дума „шал“, което означава голям шарен шал. Шаловете бяха украсени с бродерии, отпечатани шарки. Шалът играе забележителна роля в ансамбъла на народната носия като завършек на прическа или украса на тоалет.

Шал, шал, рокля, шал и шал, шал - всичко това са имената на една и съща прическа. Голям, малък, вълнен и копринен, прост и елегантен - руският шал отдавна се свързва с идеята за женско национално облекло.

Обичаят да се носи забрадка има дълга история в Русия. Още в древни времена една жена покриваше главата си с парче плат - шал, шал. Носеше я върху прическа, след това започнаха да я поставят върху мека прическа (копринена шапка на омъжени руски жени), а след това директно върху косата. Във всички шалове най-красивите и най-големи цветя са разположени в ъглите, така че шалът първо беше огънат в ъгъла и вързан около главата - цялата красота оставаше на очи.

Дамски забрадки. Какви истински истории можеха да разкажат за онези, чиито глави бяха покрити. В уединено тъмно кътче една жена шепнеше над съдбата си, закривайки устата си с ъгълче на носна кърпа. Тя бършеше сълзите си със същия ъгъл, а най-красивият, най-елегантен шал винаги беше приготвен за специален повод или празник.

Шалът беше най-желаният подарък в Русия. Независимо дали момъкът се е грижил за момичето, независимо дали селянинът е идвал от базара, винаги са дарявали шалове на любимите си в знак на внимание и любов. Като най-интимни, тези шалове се съхраняваха в сандъци.

Балада за носна кърпа (деца четат)

Нека погледнем в стария сандък

Там лежи шалът на баба,

В края на краищата, от незапомнени времена,

Той е спътник и приятел на жената!

Шалът беше подарък

Носеше любов, щастие

И в църквата - не можете без шал,

Главите на жените са покрити

И в скръбта - друга кърпичка

Ще бъдете утешени и разбрани...

И всеки знае, че ти

Имаше ужасен проблем...

Дамата има различен шал -

Това е копринено и скъпо!

Винаги покрита глава

При омъжена жена -

Няма значение дали е бедна или благородна,

Но шал, кърпичка винаги е с нея.

Шал ще ви спаси от жегата,

И в студа - винаги ще се затопли ...

И на празник - ще бъде украшение,

Всички мъже за гледане!

Момичетата носеха красиви шалове на раменете си

И шиеха тоалети от шалове,

Тоалети - изненада за всички

Младоженци за гледане!

В песни, стихове, шалове, изпяти ...

Художници на красавици със забрадки рисуваха ...

Жените повиваха децата със забрадки

Шалове топляха хората по време на блокадата...

Шалове бяха плетени, бродирани, украсени с ресни -

Забрадките на кралицата са били носени и от жриците...

И от сладка носна кърпичка -

Той е възел

Оттогава минаха много години

Шалът, както беше - така и остана,

Той не се страхуваше от нищо!

В гардероба на всяка дама,

дори малка носна кърпичка

Той наистина ни е приятел!

През делничните дни руските селски жени покриваха главите си с „прости“ шалове, т.е. памук. По празниците предпочитаха шалове в ярки цветове, с елегантни пискюли, ресни. Шалове носели не само селянките в селото, но и градските жени. Само в града многоцветните шалове бяха по-предпочитани. И бяха много скъпи.

Сякаш чудна жар птица размаха криле.
Това червено момиче поклати глава.
На главата беше поставен ярък, като скъпоценен камък -
Квадрат от рисуван многоцветен плат с ресни.
Ето роза и листенца,
Ето стръкче трева и цвете,
И всичко заедно е чудо -
Руски шал Павловск.

Шалове и шалове в Русия винаги са били смятани за най-скъпия подарък и украса за една жена. Да видим

сцена "Носна кърпа от Посада"

амбулантен търговец:

Във времена на епос, древност

Търговец отиваше в далечни страни,

За блага, за прекрасно,

Сбогувам се с дъщеря ми

И то с такива речи по неин адрес.

Търговец:

О, ти, мила дъще,

Заминавам за задгранични страни,

Прекрасни страни

Докога ще съм там, не за дълго -

това не го знам

И мисля да те зарадвам -

Подаръци, носете различни.

Каквото сърцето ти желае

Може би ковчегът е целият издълбан

Или златен пръстен.

Дъщеря:

И така ще се моля!

Така че нито буря, нито дамаска стомана

Или нечий черен поглед

Не можах да те победя

Да сте живи!

Е, ако за подарък ...

Тогава го купете, дори и да не е светло,

Имам шал от всички най-красиви -

Като кралските дъщери!

(търговецът и дъщеря му се разделят, търговецът излиза)

амбулантен търговец:

Мина месец, друг

Бащата следва дома.

(търговецът излиза с красив шал)

Търговец:

Зад седемте морета,

Пътувал по цялата земя.

Само носна кърпа от Посада

Обичах с цялото си сърце.

(Търговецът подава кърпичката на дъщеря си)

Търговец:

Носете, дъще, шал, не замърсявайте,

Облечи се за празниците

Поставете го в сандъка без празник.

Руските шалове се пеят в песни, в стихове. Често поетите използват кърпичка в описанието на природата. „Зимната гора спи под бял шал“, „Есенна гора, облечена в златен шал“. Александър Блок вижда родната си Русия в образа на жена в шарен шал.

Чета стихотворение на А. Блок.

Добре? Още едно притеснение...

С една сълза реката е по-шумна,

И все си същият - гора и поле,

Да, шарени до веждите...

И невъзможното е възможно

Пътят е дълъг,

Когато блести в далечината на пътя,

Моментален поглед изпод шала.

Забрадката отдавна е задължителен символ на руския женски костюм. По време на празненствата празничен шал не само се носеше на главата, но и се хвърляха на раменете, танцуваха с шалове, служеха като атрибут в игрите.
- Сега ще играем с вас: Руска народна игра "Нашата кърпичка е синя"
-Нека застанем в кръг и подадем кърпичката под думите:

Нашата кърпичка е синя
Искаме да играем с вас.
Пускате носна кърпичка в кръг,
Изберете скоро приятел!
Завъртете се, танцувайте
И ми покажи носната си кърпичка!
Който има кърпичка на последна дума, той влиза в кръг и играе хоро.

Друга игра:

Ставаме в кръг. Обикалям кръга с носна кърпа, след това ще сложа кърпичката на рамото на един от вас и ще тичам в кръг. Този с кърпичката я взема и хуква след мен. Нашата задача е да заемем свободно място в кръга.

болногледач: В Русия никога не са спирали да носят забрадки. Техните цветове, рисунки, качество на материала са своеобразен летопис на своето време. Шалът винаги е бил допълнение към женския тоалет. Как една жена носи шал: завързва шал или слага шал - говори за нейния вкус, характер, настроение.

- Елегантните шалове все още са търсени в света на модата. Те могат да допълнят бизнес костюм, да украсят рокля, а също така могат да придадат на вашия външен вид специална привлекателност и оригиналност.

- Сега ще ви покажа някои нетрадиционни начини за връзване на шалове, използвайки ги като модерен допълнителен аксесоар в дрехите.

Майсторски клас за урока.

На всеки участник в събитието се раздават носни кърпички с размер 50*50

Такъв възел е подходящ за строги бизнес костюми с яка, поне стояща яка, поне отклонена, но с високо разположено първо копче.
Намираме средата на шала и правим възел върху него, но не го затягайте прекалено силно. След като поставихме ъгъла отпред, навиваме краищата зад гърба и ги увиваме около врата, когато са отпред, ги навиваме на възел и го затягаме, скривайки го вътре. Изправяме гънките, за да е удобно, обличаме сако и получаваме много приятно допълнение към строгия стил.
Друг вариант на този метод, опростен. Сгъваме шала наполовина, оставяме ъгъла отпред, образуваме бримки около врата с краищата. Връзваме обикновен или пионерски възел отпред над или под шала. Можете също така да регулирате стегнатостта на шала към врата.
От така вързан шал можете да оформите красива "яка". За да регулирате дълбочината на яката, можете да завържете шал на лицето си на нивото на устните си, след което да го спуснете върху врата си и внимателно да го изправите.

(след майсторския клас всеки получава носните кърпички, с които е работил)

Отражение:участниците в събитието седят в кръг и отговарят на въпроса: „Какво ново научиха и интересно ли им беше?“ след което подават кърпичката на следващия.

амбулантен търговец:Мисля, че изкарахме добра почивка. Но е време да свършим, защото „Време за кауза – час на забавление!“.

болногледач: Затова нека нашият празник получи достоен завършек. В Русия имаше много необичаен обред. Ако домакините са уморени и гостите не искат да си тръгват, как да намекнете, че е време и чест да знаете?

амбулантни търговци: Сбогом на меденките "Ускори"

болногледач: Правилно. Разбираемо е: в старите времена гостът беше свят и неприкосновен.

(Разносвачите почерпят всички с меденки)

болногледач:

Време за кауза - забавен час!

Надяваме се, че не сте ни пропуснали!

И невъзможното е възможно
Пътят е дълъг и лек
Когато проблясва в праха на пътя
Моментален поглед изпод шала. (А. Блок)


Шалът е прическа, която не спира да учудва. Обикновено платно от плат ни позволява да създаваме различни визии с помощта на оригинални начини за връзване на шал.


Първото споменаване на шал като прическа датира от - през 2000 г., само преди новата ера.



Както в Египет, така и в Асирия, шалът показва социалното положение на този, който го носи. Прическите на фараоните се наричаха немски? Това беше шал, който беше знак за власт и подчертаваше богоподобието на владетеля. Носната кърпа беше усукана отзад на възел, отстрани се спускаше към раменете с дълги опашки. Най-често шалът беше в ярко синьо-златисто райе. На предната част на главата беше закрепен урей - символ на богинята кобра Ваджит, покровителката на Долен Египет.



Покровителката на Горен Египет била богинята хвърчило. Заедно тези две изображения символизираха единството на Египет. В древни времена знаците и символите са били от голямо значение, подчертавайки не само статуса на собственика, но и специални добродетели. Сфинксът в Гиза с тяло на лъв и лице на човек (с черти на фараона Хефрен) също е покрит с немес.




Те покриваха главите си с шал от древни времена и в Европа. Сред много народи покриването на главата с шал е било правило за приличие. Най-често шалът беше задължителен за жената, на неомъженото момиче беше позволено да бъде гологлава. В допълнение, шалът на главата на жената също подчертава нейния статус и в същото време я предпазва от лошо време. В Германия жените също започват да носят дълги воали, които се веят свободно на раменете им и се закопчават с брошка под брадичката.



През 800-те години император Карл Велики успява да намери общ език с халифа на Багдад, установявайки тесни дипломатически отношения, което води до търговия между страните. Сред стоките, внесени от Изтока, бяха ярки копринени тъкани и прозрачни безтегловни воали. Дамите започнаха да ги носят, покривайки главите си, като пелерини, както сега покриват главите си с воал на булката.





Воалът влезе в гардероба на една жена за дълго време. През 11 век в Европа започват да носят гебенде като украшение за глава - две ленти плат, едната от които е завързана около главата, а втората рамкира лицето. Първата лента беше украсена с волани или бродерия, понякога воал беше вързан към гебенда.


През XIII-XV век, в допълнение към воала, се появява много оригинална шапка - висок конус (ennen) с воал или дори влак. Между другото, колкото по-благородна е дамата, толкова по-висок е конусът, като принцесите достигат до метър.





През 16 век главата, или по-скоро косата, започва да се украсява с мрежа, която държи прическата под шапка или барета, а също така се носят шапки, гарнирани с козина.


През XVII - XVIII век шаловете трябваше да отстъпят място на нови шапки - качулки, а след това и шапки.


До началото на 19 век се появява мода за шалове. Смята се, че е възникнал след египетската кампания на Наполеон, връщайки се от която той донесе кашмирски шалове на своята Жозефина. Френските аристократи не се забавиха да повторят опита на първата красота на Франция, а след тях и всички дами на Европа.




Шаловете бяха на вкус не само като красив аксесоар към тоалети в стил ампир, но и като защита от студа. Шаловете бяха както широки, така и тесни, дълги и квадратни. В онези дни изкуството на драперията на шаловете беше ценено. Те били толкова популярни, че дори се появил танцът па де чал. Шалове започват да се произвеждат в Англия, Шотландия, Белгия, Франция. Дамите бяха възхитени от известните лионски копринени шалове и ярки руснаци. Между другото, историята на забрадката в Русия е съвсем отделна тема, която ще припомняме повече от веднъж.


В края на краищата, „колкото по-отдалечено е селото, толкова по-ярък е шалът“ - това гласи руската поговорка. Руска жена, увита в "шарена кърпа", е образът на нашата родина - Русия. Руските красавици посрещнаха зимните празници с шейни в цветни шалове или в такива, които лесно преминаваха през брачната халка и ги затопляха в най-лютите студове. Цялата тази красота е създадена от ръцете на руски майсторки от дълго време, а в Европа те започнаха да говорят за шалове, както вече беше споменато, от началото на 19 век.



Оттогава шалът завинаги влезе в гардероба на една жена. Тя остава търсен аксесоар до 20-те години на миналия век, след което не изчезва, просто дава място на шапките. През втората половина на 20-ти век шалът отново заема своето място в аксесоарите на женския гардероб. В края на 60-те години индийските шалове в народен стил станаха модерни.


Копринените шалове станаха изключително популярни. Носеха ги всички, включително звезди - Бриджит Бардо, Грейс Кели, Одри Хепбърн, Жаклин Кенеди и много други. Именно звездите донесоха слава на някои от тях, превърнали се в запазена марка на известни марки. Например, квадратният шал на Herm стана известен благодарение на принцеса Грейс Кели от Монако.


След това шаловете и шаловете отново отстъпиха настрана, за да отстъпят място на барети, качулки, плетени шапки, спортни шапки, елегантни мъжки шапки.




Сега отново шаловете и шаловете се завръщат, за да не само украсят женската глава, но и да създадат оригинални модели дрехи. Те се използват в различни интерпретации. Днес отново е стилен и модерен аксесоар. Широкият шал може да се хвърли диагонално през тялото и да се издърпа с каишка на талията. Ще изглеждате като гръцка богиня. Шалът може да бъде вързан около талията или на бедрата, основното е да изберете правилния цвят на шала за вашето облекло, за предпочитане в контрастен тон.


известният плакат, където нитовата Роузи, представляваща работничките, показа на всички мускулите си, изглежда страхотно в забрадка, вързана около главата с лък отгоре. Тази опция е много подходяща в случаите, когато прическата не е наред или просто ви мързи да я направите.



Горна част