рецепта

Петел по манастирски

Петел по манастирски

На Илинден се прави курбан на светеца, като се готви петел.
1 5 1

Ястия от птици

Българска

Рецептата "Петел по манастирски" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

петел 1 кг
булгур 200 г
1-2 глави кромид лук
краве масло 40 г
олио 40 мл
1-2 домата
червен пипер 1 ч.л.
черен пипер
пилешки бульон 1 кубче

• Петелът се измива и се нарязва на порции.

• Поставя се в тенджера с разтопеното масло.

• Прибавят се олиото и малко вода и месото се задушава до порозовяване.

• Прибавят се ситно нарязаният лук, който също се задушава до златисто и червеният пипер.

• Поръсва се с натрошения с пилешкия бульон и се залива с вряща вода.

• Вари се в плътно захлупен съд до полуомекване на месото.

• Тогава се прибавя почистеният, измит, предварително накиснат и отцеден булгур.

• Когато ястието е почти готово, се прибавят обелените и ситно нарязани домати.

• Ястието се сервира поръсено с черен пипер.

• По желание петелът по манастирски може да се декорира със стръкче пресен джоджен или босилек, или ситно нарязан магданоз.


Бележки

На Илинден се прави курбан на светеца, като се готви петел.