Свети Евтимий удря по земята с пръчка


Свети Евтимий удря по земята с пръчка
Ключови думи: Евтимовден, Петльовден
20 Януари 2013, Неделя


Смята се, че така я затопля и билките започват да никнат


На 20 януари православната църква почита паметта на преподобни Евтимий Велики, както и българския патриарх свети Евтимий Търновски. По народному празникът е известен като „Евтимовден”, „Ихтим”, „Ихтима”, „Петльовден”, „Петеларовден” (името идва от обреда да се прави жертвоприношение на петел). Петел се коли във всяка къща, в която има мъжка челяд. Ритуалът се извършва на къщния праг, който според народните вярвания разграничава културно усвоеното пространство на дома от дивата природа.

Птицата се коли от 16-17-годишно момче, наречено „петелар”. С кръвта се прави кръстен знак по челата на всички момченца в къщата, за да бъдат здрави през цялата година. Рисуват се кръстове и по външните страни на вратите и портите. Понякога това става направо с отрязаната глава на петела, която след това се закачва на портата, обърната към изток. Краката се хвърлят на покрива на къщата, а перата се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. С петльовите пера се украсяват и специално приготвени за празника знамена, които се наричат „колуни”.

Във всяка къща се приготвя гозба от заклания петел, който трябва да бъде сварен цял. Майките месят пити и кравайчета, пържат тиганици, пекат баници и зелници. Част от петела и кравайчетата се раздават на роднини и съседи за здравето на момчетата. В домовете, където има момиченца, стопаните колят ярка за здравето им.

В Странджа народният култ към свети Евтим е силно развит. Всяка жена коли за здравето на децата си черен петел. Според местните вярвания свети Евтим е господар на детските болести и той ги предпазва от „детешка” и „вънкашна болест” (детски паралич и епилепсия). За обяд цялото семейство се събира около трапезата.

В отделни селища на Пиринския край свети Евтим се почита като покровител на чумата. В град Лясковец се вярва, че светецът покровителства родилките и техните рожби. Затова на деня му трябва да се направи курбан. Според поверието на българите от Демирхисарско „Свети Евтим удря земята с пръчка и така я затопля и билките започват да поникват”.

В Североизточна България празничността на Петльовден е тясно свързана с бабинденската обредност. Денят е посветен на здравето. Всички баби акушерки колят петел в дома си. От месото му се приготвят три различни гозби. Закичена на главата с перо от опашката на петела, бабата очаква за обед всички майки на мъжки рожби, които тя е отродила. Когато гостенките пристигнат, я даряват с къделя вълна и поставят на шията й нанизи от червени люти чушлета, пуканки и цветя. Всички присъстващи майки приготвят заедно „колуна” от червени конци, китки и петльови пера. След това сядат на обща трапеза, пеят песни, играят танци.

Понякога бабата прикадява жените под полите и благославя: „Както висят по мене къделите и чушките, тъй мъжете да правят повече момчета и момичета, а жените да ги раждат”. Вълната и чушките символизират женското и мъжкото начало, от които зависи продължението на рода.
Много често произходът на този празник се обяснява с библейската легенда за цар Ирод, който след раждането на Младенеца наредил да бъдат изклани всички мъжки деца, за да бъде убит и самия Месия.



В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки