ОРИГИНАЛНИ АРТ ПОДАРЪЦИ, ИЗРАБОТЕНИ СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС ПО ПОРЪЧКА

Цветница

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Какво да подаря за Цветница или Лазарица

Тези два празника са с подвижна дата и зависят от деня на Възкресение Христово, защото винаги са седмица преди него: Лазаровден се празнува в събота, а Цветница - в неделя.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, жестоко измъчван и убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст. Над мощите му ставали много чудеса. Изписан е в цял ръст в параклиса на Рилския манастир "Свети Архангел".

Според народната вяра Лазаровден е празник на нивите, ливадите и горите. Легендите го представят като човек, който тръгнал с брадва в ръка, обикаля горите, подсича старите дървета, шумаците и храсталаците, почиства ливадите и ги подготвя за коситба. Затова в тоя ден земеделските стопани извършват тъкмо такава работа в полето.


УНИКАЛЕН ПОДАРЪК КАРТИНА - СПОМЕН С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ТЕБ

УНИКАЛЕН ПОДАРЪК КАРТИНА - СПОМЕН С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ТЕБ


На Лазаровден момичетата играят "лазарки". Облечени в празнични дрехи, с венчета на главата от зеленина и цветя, обикалят къщите и пеят песни, в които се възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри и пр. Даряват ги с яйца и пари.

На Цветница момите отиват рано на реката, кършат току-що цъфнали върбови клонки, отнасят ги в църквата, където им се чете молитва. От осветените върбички завързват около кръста си да не ги боли; върба се поставя и на входната врата на дома за здраве. На Цветница лазарките хвърлят венчетата си в реката, като следят чие венче е най-напред - тая лазарка се избира за "кумица" и на Великден и отиват на гости с пити и червени яйца. През целия ден хората се гощават и се веселят. И през двата дни се спазва строг пост, но на Цветница се разрешава риба.

За възкресението на Лазар съществува следната библейска легенда:

Лазар и сестрите му Марта и Магдалена били приятели на Христос от деца. Понеже бил зает с проповеди в пустинята, Иисус не могъл да се отзове незабавно на молбата на сестрите да види брат им, че умира. Отишъл при Лазар на третия ден след смъртта му. До пещерата, където бил оставен покойникът, го съпровождали Марта и Магдалена, учениците му, както и голяма група техни роднини и приятели. Отмахнали камъка, който бил върху гроба и Христос казал три пъти: "Лазаре, излез!" След третия път Лазар излезъл от гроба, махнал покрова и всички извикали: "Жив е! Жив е!" Потвърдили се думите на Христос пред вестоносците, съобщили му, че Лазар умира: "Тази болест не е за смърт, а за прослава на Бога, за да може чрез нея да бъде прославен Божият син!"

Възкресението на бедния Лазар се разчуло наблизо и далеч. Затова, когато Христос тръгнал на другия ден заедно с учениците си за Йерусалим, за еврейската Пасха, която била след шест дни, хиляден народ го приветствал по пътя. Постилали дрехите си да стъпва по тях, хвърляла лаврови и палмови клонки и викали: "Осанна! Осанна! Благословено да е царството, което наближава. Мир на небето, слава на Бога, осанна на висините!"


ПОДАРЪК ТЕНИСКА С QR КОД С ТВОЯ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ

ПОДАРЪК ТЕНИСКА С QR КОД С ТВОЯ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ


С или без подаръци, на Цветница празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Други пролетни празници: Баба Марта - 1 Март | Тодоровден - 16 Март | Благовещение - 25 Март | Цветница - 21 Април | Великден - 28 Април | Борисовден - 2 Май | Гергьовден - 6 Май | Томина неделя | Кирил и Методий - 11 Май | Константин и Елена - 21 Май


Как да избера подарък според пол и възраст:


Подарък за мъж / жена: ФОТО МОЗАЙКА ОТ СТОТИЦИ СНИМКИ

ПОДАРЪК ФОТО МОЗАЙКА ОТ СТОТИЦИ СНИМКИ


Как да избера подарък според зодията, идеи: