Честита Баба Марта! Митове, легенди и поверия за празника

Празникът на Баба Марта в родните традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие

1 март 2021
Честита Баба Марта! Митове, легенди и поверия за празника

снимка: Chris IontchevaPixabay 

Всички свързваме датата 1 март със закичването с мартеници. Правим го за здраве, късмет и щастие, а докато се подарява и връзва мартеницата, се казва "Честита Баба Марта" и се намисля хубаво желание. Празникът символизира пролетта, новия жизнен цикъл, и затова пожеланията обикновено са за здраве и плодородие.

История на празника

От векове българите на 1 март се закичват с бял и червен конец и така с хубост се борят срещу злото, допълва БТА. На този ден всичко живо - хора, дървета и животни, се закичват с бяло-червени мартеници за здраве и успех. Те се носят или до 9 март, когато църквата отбелязва Денят на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото съзиране на щъркел, лястовичка, кукувица или на цъфнало дръвче, разказва етнографът в Регионалния исторически музей на Видин Десислава Божидарова в интервю за агенцията.  

Символите на мартеницата

Белият цвят символизира мира, спокойствието и мъдростта, а червеният - здравето и плодовитостта, като се вярва, че предпазва от зли сили и уроки. Традиционната мартеница представлява пресукан бял и червен вълнен конец, като към него могат да се добавят малки монети и раковини, семена, както и разноцветни конци. Пример за изпъстрена в много цветове мартеницата е родопската - там преобладават, освен традиционните бял и червен цвят, също така и син, зелен и розов, разказва още етнологът.

Според повелите, мартениците се приготвят от най-възрастната жена в дома. В различните краища на България мартеницата има и много други наименования, като например галушка, байница, кичилка и др.

И още поверия и ритуали за Баба Марта

Съществува любопитно поверие - казва се, че Баба Марта е своенравна старица с внезапни промени в настроението - понякога е сърдита, друг път - щастлива. Затова се казва и че времето през март е непостоянно.

Друго поверие казва, че не трябва да се подстригваме през март, за да не ни се „подстриже" умът и да станем глупави.

На 1-ви март можем да си намислим една дата от месеца и да проследим какво ще е времето на избрания ден. Ако е слънчево – годината ще е успешна и обратното - ако вали и духа вятър, може би ще решаваме различни проблеми.

Имен ден

На 1 март имен ден празнуват всички с името Март, Марта, Мартина, Мартин и останалите производни. Днес имен ден има и Евдокия, Евдоки и производните.

Коментирай »
Още по темата
В Русе оплетоха най-дългата мартеница в света В Русе оплетоха най-дългата мартеница в света
Препоръчваме още
Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза
Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година 
5 начина да впечатлиш момчето, което харесваш 5 начина да впечатлиш момчето, което харесваш
Какво казват сентенциите за жените Какво казват сентенциите за жените
Два съвета за още по-горещ секс Два съвета за още по-горещ секс
„Слънчеви лъчи в мрака“: Малка, но много силна и смела книга от влогърката и авторка на бестселъри Изабел (предложение за четене) „Слънчеви лъчи в мрака“: Малка, но много силна и смела книга от влогърката и авторка на бестселъри Изабел (предложение за четене)
ТЕСТ: Пада ли си по теб? ТЕСТ: Пада ли си по теб?
Най-честите секс разочарования Най-честите секс разочарования
Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците
Седмица на любовните песни: When A Man Loves A Woman - Michael Bolton Седмица на любовните песни: When A Man Loves A Woman - Michael Bolton
7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма 7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма
Имат ли „Скрита дарба“ успелите личности разкрива Полина Маринова Помплиано (предложение за четене) Имат ли „Скрита дарба“ успелите личности разкрива Полина Маринова Помплиано (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби