На 29. Юни честваме Св. Петър и Св. Павел (Петровден), но отбелязваме и Деня на занаятите.

Християнският календар свързва Петровден със св. апостоли Петър и Павел. Петър е разпънат на кръст през 67 г. На същия ден е осъден и Павел, но на него е отредено неканонично честване на 30 юни (Пальовден - от глагола паля). Рожденото име на апостол Петър било Симон. Името Петър, което означава "камък", му било дадено от Исус Христос.

 

Петър е любим ученик на Христос, който го определя като пастир над своите "агнета". Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа, както бил предсказал самият Христос, а по-късно горко се разкаял.

 

След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство.  Петър продължил да проповядва и вършил много чудеса и изцерения.

 

В Рим по време на гонението на християните от Нерон Петър бил осъден на разпъване. Той помолил да го разпънат с главата надолу, защото не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя. По-късно над гробницата му бил построен великолепен храм - един от най-големите в християнския свят. Апостол Павел бил осъден на смърт от Нерон заедно с апостол Петър и на 29 юни 67 г. бил посечен с меч.

 

В иконографията св. Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на Райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

 

---------

В народния календар Петровден съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. Няма строга забрана за работа. В някои райони на Петровден се правят сборове, прави се и курбан. На трапезата в едни селища се слага прясна пита и прясно сирене, а в други пухкава баница със сирене и яйца. Месят се обредни хлябове и се раздават първите ранни ябълки-петровки за мъртвите. До този ден е забранено да се ядат ябълки, разрешението идва едва след носенето им в черквата. Раздаването на ябълки е за да разреши св. Петър на починалите деца да си откъснат плод в райските градини. Коли се петел или пиле.

 

Както в по-голямата част на народния ни календар в рамките на християнското честване са вмъкнати ритуални действия с атропеен характер. Това е жертвоприношението на петел. Още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното.

 

Петелът е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно - с омилостивяването на силите, които изгарят природата.

 

Свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността, за това той е жертва и в сватбените обреди - трябва да осигури плодовитостта на брака.

В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

 

На Петровден се яде ранно пиле. Две седмици преди празника църквата е определила да се пости. Отговяването става с петровско (тазгодишно) пиле, защото пилето е символът на Петровден.

 

Необходими продукти за Петровско пиле:

1 пиле 125 гр масло 1 с.л. сол

Как да си приготвим Петровско пиле

Пилето се измива и почиства, намазва се с част от маслото, а останалото масло се слага в корема му, посолява се и се пече до зачервеняване.

 

Празникът се свързва и с приготвянето на специалното ястие Бял мъж, наричано още Кутмач и Белмъш. Приготвя с прясно сирене и мляко. Бял мъж или Белмъш може да се консумира самостоятелно или да се сервира с мед, петмез или любимото ви сладко като десерт на празничната трапеза за Петровден.

 

Необходимите продукти за Бял мъж (Кутмач, Белмъш):

1. 500 грама прясно сирене

2. 100 мл пълномаслено мляко

3. 5 супени лъжици брашно

4. ½ чаена лъжица сол

 

Рецептата за Бял мъж (Кутмач, Белмъш) в две стъпки:

 

1. Първата стъпка от рецептата за Бял мъж (Кутмач, Белмъш) е изборът на продуктите. В миналото във всяка българска къща е имало домашно свежо прясно сирене и истинско прясно мляко. Днес е трудно да се намерят хубаво сирене и мляко. С  домашни е най-добре. Но може да замените прясното сирене с моцарела, а когато избирате прясно мляко да вземете хубаво пълномаслено прясно мляко, към което да добавите и 1 супена лъжица краве масло.

 

2. Нтрошавате сиренето, а брашното разбивате в студеното прясно мляко, след което го смесвате със сиренето и добавяте солта. Ако ползвате прясно мляко от магазина добавете и 1 супена лъжица краве масло, за да постигнете трационния вид и вкус.

Изсипвате сместа в тиган, най-добре с незалепващо покритие и поставяте на котлона. Бъркате с енергично с дървена лъжица за 4-5 минути, докато се сгъсти.

 

На този ден празнуват : Петър, Павел, Кремена, Камен, Петя, Пейо, Павлина и Полина.




{START_COUNTER}